Tips bij arbeidsconflict
Tips bij arbeidsconflict
Heb je ruzie met je baas? Een conflict met je leidinggevende? Met deze tips houd je het hoofd koel en heb je een goede kans dat je het conflict met je baas een positieve wending kunt geven. Trap niet in de ‘vrouwelijke’ valkuilen wanneer je iets met je baas hebt uit te vechten. De truc? Denk ‘zaak’ niet ‘emoties’.
Objectief blijven
Heb je een conflict met je baas? Blijf een teamspeler. Stap niet gelijk naar de hoogste baas maar vraag je leidinggevende zelf hoe jullie tot een oplossing kunnen komen. Beschrijf objectief welke punten je niet bevallen en kom niet alleen met verwijten maar bied ook een oplossing aan.
Houd de communicatie open
Reageer op (mail)berichten en druk geen telefoongesprekken weg wanneer je ziet dat het je baas is. Houd de communicatie open. Heb je het -emotioneel – nog niet helemaal op een rijtje voor jezelf, bedank dan voor het initiatief tot gesprek, zeg dat je graag tot een oplossing komt, maar vraag om wat tijd om een en ander te laten bezinken. Staat je baas toch op ‘nu en meteen’, houd er dan rekening mee dat hij of zij gebruik wil maken van jouw zwakke moment. Dit hoeft niet zo te zijn, maar houd het voor mogelijk. Beter de valkuil zien zodat je even diep adem kunt halen, dan erin trappen.
Feiten
Ruzie met je baas? Houd het bij de feiten en laat ouwe koeien waar ze zijn. Laat ook de mening van anderen er buiten. Het heeft geen zin om in de strijd te gooien dat je minstens drie collega’s kent die ook twijfelen aan de skills van je werkgever. Wat speelt er tussen jullie, wat was de aanleiding, wat het gevolg en hoe wil je het conflict met je leidinggevende opgelost zien?
Laat leeftijd en ervaring erbuiten
Is jouw leidinggevende jonger dan jezelf bent ga dan niet ongevraagd en betweterig de ervaringsdeskundige uithangen. Bijt op het puntje van je tong wanneer je een zin op voelt komen met de woorden ‘toen’, ‘vroeger’ of ‘mijn tijd’ erin. Is je baas ouder? Ook dan is het niet chique om leeftijd in de strijd te gooien. Je bent op het werk, beperk je tot vaardigheden.
Werk toe naar een oplossing
Ga van het standpunt uit dat je een oplossing wilt voor jullie conflict. Het gaat niet om welles-nietes, maar om vorderingen. ”Ik begrijp dat het zo op je over kan komen, maar mijn intentie was anders, hoe kan ik je daarvan overtuigen?” geeft meer ruimte dan “bekijk het nu ook eens van mijn kant”. Bij dat laatste verlang je een toenadering, wat een defensieve houding kan oproepen. Bij het eerste geef je een toenadering en bied je samenwerking aan.
Maak het niet te persoonlijk
Je hebt een conflict met je baas, niet met je man, zus, of moeder. Hoe lastig ook, laat je niet verleiden tot een manier van ‘ruziën’ zoals je met hen zou doen. Houd je rug recht en beperk je tot de gevolgen die jullie conflict heeft voor de productiviteit en werksfeer. Hoe wil je te boek staan na het conflict? Als emotionele dramaqueen of als tough lady die haar mannetje staat?
Humor
Humor werkt ontspannend. Ook in een ruzie met je baas. Zie je een kans om het ijs te breken doe het dan. Te verhit? Stuur alsnog een e-card waaruit blijkt dat je wat oververhit was en vraag om een herkansing.
Klemvast?
Zitten jullie muurvast in jullie conflict? Dan zit er niets anders op dan hulptroepen in te schakelen. Ga naar een vertrouwenspersoon en zorg dat je bewijzen over jullie conflict hebt die in je voordeel werken. Hoe erg het ook uit de hand loopt, blijf een lady en zorg dat je ook hierover getuigenissen kunt verzamelen. Ga niet over tot roddel en achterklap. Ooit moeten jullie weer samen door een deur en zo niet, dan zul je een nieuwe werkgever moeten overtuigen dat ze aan jou een betrouwbare kracht hebben. Speel het als een man, denk ‘zaak’, niet ‘emoties’. Petra Delhez is gespecialiseerd MTi Arbeidsmediator.
Andere berichten van Sabobo Mediation Zoetermeer
Echtscheiding: hoe meerinbreng woning (her)waarderen?

