Verschuiving van kinder- naar partneralimentatie
Wanneer is verschuiving van kinder- naar partneralimentatie interessant?
Vraag: Een kennis zegt dat bij een verschuiving van een deel van de kinderalimentatie naar partneralimentatie, ik als alimentatiegerechtigde wel een paar honderd euro netto per maand voordeel kan behalen, zonder extra kosten voor mijn ex-partner. Ook zou ik dan makkelijker een hypotheek kunnen verkrijgen. Ik wil graag in de oude woning blijven wonen, dus dat zou mooi zijn. Klopt dit?
De alimentatienormen
De hoogte van de kinder- en partneralimentatie kunnen partijen zelf bepalen. De rechter zal daar mee akkoord gaan, tenzij deze het idee heeft dat de kinderen tekort worden gedaan.
Mogelijk financieel voordeel bij verschuiving
Als de kinder- en partneralimentatie bedragen vast staan, dan is het raadzaam om een zo fiscaal gunstig mogelijke situatie te creëren, rekening houdend met de voorwaarden van de belastingdienst. We gaan er van uit dat de man kinderalimentatie betaalt aan de vrouw. Ontvangen kinderalimentatie is voor de vrouw onbelast. De man ontvangt over zijn betaalde kinderalimentatie fiscaal voordeel door de persoonsgebonden aftrek. Eén van de voorwaarden voor persoonsgebonden aftrek is een minimumbedrag van ruim 400 euro per kwartaal per kind, oftewel 140 euro per maand. Betaalt de man echter veel meer kinderalimentatie per kind, dan kan verschuiving zinvol zijn – zeker als de moeder aanzienlijk minder verdient dan de vader.
Voorbeeld
Een voorbeeld met fictieve bedragen voor diegenen die van cijfers houden. Als de kinderalimentatie voor één kind met 300 euro wordt verlaagd, dan kan de man 550 euro aan partneralimentatie betalen. Over deze 550 euro ontvangt hij namelijk fiscaal voordeel. Zijn netto kosten blijven daardoor gelijk. De vrouw betaalt inkomstenbelasting over deze 550 euro, echter zij is veelal een alleenstaande ouder met de daarbij behorende extra heffingskortingen. Het saldo zal nihil zijn, of in ieder geval minder dan het door de man genoten fiscaal voordeel over de betaalde partneralimentatie. Indien nihil houdt de vrouw dus per maand 550 euro netto over aan de (extra) partneralimentatie, terwijl de kinderalimentatie met netto 300 euro omlaag is gegaan. Het voordeel voor de vrouw bedraagt dus 250 euro netto per maand. Verschillen kunnen natuurlijk per geval groter of kleiner zijn.
Hypotheek en alimentatie
Een andere reden is ook dat de kinderalimentatie niet en partneralimentatie normaliter wel wordt meegeteld bij het op te nemen inkomen voor de bepaling van de hypotheeksom, zodat de vrouw indien zij een hypotheek wenst af te sluiten ook gebaat is met een dergelijke verschuiving van kinderalimentatie naar partneralimentatie.
Mogelijk terug naar eerder niveau kinderalimentatie
Wel dient er aandacht te worden gegeven aan veranderende omstandigheden in de toekomst. Mocht de partneralimentatie vervallen (de vrouw gaat bijvoorbeeld samenwonen), of lager worden door een hoger arbeidsinkomen bij de vrouw zelf, dan dient de kinderalimentatie opnieuw te worden berekend en wellicht terug gezet te worden op het oude niveau.
Samenvattend
Verschuiving van kinder- naar partneralimentatie kan zeer voordelig zijn. Wel dienen de voorwaarden van de Belastingdienst goed in acht te worden genomen, en kunnen toekomstscenario’s aan de zijde van de alimentatiegerechtigde op termijn leiden tot een nieuwe herberekening van de kinderalimentatie of een terugdraai naar het eerdere niveau.
Bron : Alimentatie.nl
Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u vragen over mediation, neem dan contact op met Sabobo Mediation & Coaching.
Andere berichten van Sabobo Mediation Zoetermeer
Echtscheiding: hoe meerinbreng woning (her)waarderen?

