Conflict in het onderwijs

Conflict in het onderwijs

Samenwerkingsproblemen op school

Welke school heeft er niet mee te maken? Samenwerkingsproblemen binnen een sectie, een voortslepende ruzie tussen twee leerkrachten of een verschil van mening tussen leerkracht en ouder. Maar ook een verschil van inzicht tussen bijvoorbeeld de directie en het bestuur of tussen de directie en het team van leerkrachten in het onderwijs is mogelijk. Zo’n conflict in het onderwijs kan vaak intern opgelost worden, maar soms is een ruzie zo hoog opgelopen dat beide partijen muurvast lijken te zitten en er geen oplossing meer mogelijk lijkt. De communicatie stokt, de professionaliteit gaat verloren, steeds meer mensen raken betrokken en de organisatie leidt schade. Op een snelle en deskundige manier helpt Sabobo Mediation & Coaching je bij het oplossen van je conflict en staat daarbij open voor jouw gelijk. Kies voor een MfN (voorheen NMI) Registermediator, kies voor Sabobo Mediation & Coaching, om verdere schade (die kan uitmonden in een gang naar de rechter) te voorkomen.

Mediation bij conflict in het onderwijs

Voor een conflict in het onderwijs zoeken de betrokken partijen (op basis van vrijwilligheid) onder leiding van een MfN Registermediator een oplossing. De mediator is neutraal, waarbij hij of zij de partijen in staat stelt om zelf tot een oplossing te komen. De emotionele lading wordt zoveel mogelijk van het onderwerp van discussie gehaald, persoon en inhoud worden van elkaar gescheiden, de communicatie tussen de partijen wordt bevorderd en de wederzijdse belangen van beiden worden zichtbaar gemaakt. Het doel van de mediation is dat de partijen vanuit deze werkelijke belangen tot een gezamenlijk gedragen en voor beiden optimale oplossing komen.

Kwaliteit van mediation

Mediation via het Mediators Collectief verloopt volgens de door de Mediatorsfederatie Nederland vastgestelde procedures. Sabobo Mediation & Coaching hanteert hiervoor een vastomlijnde en beproefde werkwijze. De MfN Registermediators zijn, door voortdurende bijscholing, op de hoogte van de nieuwste methodes.

Voordelen mediation

Mediation heeft verschillende voordelen. Niet alleen wordt de communicatie tussen de partijen hersteld, ook komen de twee partijen gezamenlijk tot de oplossing van het conflict waardoor deze ook door beiden gedragen wordt. Het mooie van mediation is dat beide partijen winnen: Er is geen verliezer. Voordelen van mediation ten opzichte van gerechtelijke procedures zijn:

  • Mediation gaat sneller.
  • Mediation is voordelig.
  • Partijen komen samen tot de oplossing; er is sprake van een win-win situatie.

Neem vrijblijvend contact met mij op als je wil weten wat Sabobo Mediation & Coaching bij jouw conflict in het onderwijs kan betekenen.

Share by: