Wet Verbetering Poortwachter
Wet Poortwachter
De Wet Poortwachter bepaalt dat werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk zijn voor een snelle re-integratie, om te voorkomen dat je in de WIA terecht komt. De wet bevat een groot aantal regels die jou en je werkgever verplichten om je hiervoor in te zetten.
Officiële benaming: Wet Verbetering Poortwachter
De officiële benaming van de wet is Wet Verbetering Poortwachter. Volgens de wet moet je als je langdurig ziek bent, meewerken aan je eigen re-integratie. Dat betekent dat je je actief moet opstellen en ook zelf initiatief moet nemen om weer aan de slag te kunnen gaan.
Plan van aanpak
Als je langer dan 7 weken ziek bent, krijg je te maken met een plan van aanpak. In dit plan van aanpak leg je samen met je werkgever afspraken vast over activiteiten voor je herstel en werkhervatting. Ook de afgesproken doelstellingen en termijnen komen in dit plan. Verder krijg je een ‘casemanager’ toegewezen, die let erop dat het plan goed wordt uitgevoerd.
Ondertekenen plan van aanpak
Je moet het eens zijn met het plan van aanpak, anders heeft het feitelijk geen betekenis. Als je bijvoorbeeld niet wilt dat je chef de casemanager wordt, dan kan dat niet tegen je zin in worden doorgezet. Het plan van aanpak moet uiterlijk 8 weken na je eerste ziektedag gemaakt worden. Zowel jij als je werkgever moeten het ondertekenen. De werkgever en de bedrijfs- of Arboarts krijgen een kopie van het plan van aanpak.
Verplicht om mee te werken
Je werkgever en jij zijn verplicht om aan het plan van aanpak mee te werken. Jij en je werkgever evalueren het plan regelmatig samen met de bedrijfsarts of arbodienst. Waar nodig passen jullie het tussentijds aan.
Re-integratiedossier en re-integratieverslag
Bij langdurig verzuim hebben de bedrijfs- of Arboarts en je werkgever in principe iedere 6 weken contact met je over de voortgang. Jij en je werkgever zijn beide verantwoordelijk voor de opbouw van een re-integratiedossier. Hierin staan jullie inspanningen voor jouw terugkeer naar werk. Ook de bedrijfs- of Arboarts houdt een dossier bij met al je medische gegevens. Beide dossiers zijn de basis voor je re-integratieverslag. Het re-integratieverslag of poortwachtersverslag is een verslag van de werknemer. Je bent ook zelf verantwoordelijk om in de 96e week van je ziekte alle documenten te verzamelen voor de aanvraag van de WIA. Bron: FNV Meningsverschil tussen werkgever en werknemer over de toepassing van de Wet Verbetering Poortwachter? Sabobo Mediation & Coaching is gespecialiseerd in Arbeidsmediations
Andere berichten van Sabobo Mediation Zoetermeer
Echtscheiding: hoe meerinbreng woning (her)waarderen?

