Nieuwe regels huwelijkse voorwaarden en echtscheiding
Huwelijkse voorwaarden
Huwelijkse voorwaarden
In afwijking van de gemeenschap van goederen kunnen partners huwelijkse voorwaarden of partnerschapvoorwaarden opstellen bij een notaris. Hierin wordt het bezit en inkomen van beide partners geregeld. Huwelijkse voorwaarden kunnen tijdens het huwelijk (net als partnerschapsvoorwaarden tijdens een gps) gewijzigd worden, bijvoorbeeld omdat de omstandigheden veranderd zijn. Tot nu toe had je daar toestemming van de rechter voor nodig, maar dat wijzigt vanaf 1 januari 2012.
Dit betekent dat als je huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) wil veranderen of alsnog huwelijkse voorwaarden wil opstellen, je slechts bij een notaris hoeft langs te gaan in plaats van een juridische procedure op te starten bij de rechter.
Let op!
Wijziging van de huwelijkse voorwaarden heeft geen gevolgen voor eventuele schuldeisers. Partners blijven namelijk wel hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden die aanwezig waren voor de aanpassing van de huwelijkse voorwaarden.
Ontbinding huwelijksgemeenschap
Momenteel is men definitief gescheiden op het moment dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dat betekent dat op dat moment ook de huwelijksgemeenschap wordt ontbonden. Nadeel hiervan is dat alle goederen en schulden tijdens de echtscheidingsprocedure nog vallen in de gemeenschap van goederen.
Vanaf volgend jaar geldt daarom dat het moment van ontbinding van de huwelijksgemeenschap samenvalt met het indienen van het verzoek tot echtscheiding. Gevolg hiervan zou moeten zijn dat men dan eerder een nieuwe start kan maken en eventueel een nieuwe woning kopen zonder dat de woning in de gemeenschap van goederen terecht komt.
De nieuwe wet geldt voor zowel de in gemeenschap van goederen gehuwde stellen als voor de op huwelijkse voorwaarden getrouwde stellen.
Bron: Jurofoon
Andere berichten van Sabobo Mediation Zoetermeer
Echtscheiding: hoe meerinbreng woning (her)waarderen?

