Erfenis: voorkom ruzie in de familie

Petra Delhez • mrt. 23, 2017

De zeven meest voorkomende problemen bij erfenissen op een rij, plus oplossingen en preventietips.

  1. De omstreden executeur
  2. Probleem:
    De erflater heeft per testament een executeur benoemd met wie de erfgenamen grote problemen hebben

    Oplossing:
    Stap naar de kantonrechter en vraag om een andere executeur. Dit heeft goede kans van slagen als de executeur duidelijk steken laat vallen. Bijvoorbeeld als hij te weinig verantwoording aflegt tegenover de erfgenamen en te weinig met hen communiceert.

    Preventie:
    Geef erfgenamen de keuze tussen drie executeurs. Wie de meeste stemmen krijgt, wint.

    Nog steeds ruzie, vanwege één dwarsligger? Probeer eens een MfN mediator. Kijk op de site van het Mediatorsfederatie Nederland of neem direct contact op met Sabobo Mediation & Coaching (06 51 76 63 31).

    Bij een familiebedrijf: stel een familiereglement of -protocol op en leg hierin vast hoe de besluitvorming over de executeur verloopt en hoe hij de erfenis afwikkelt.

  3. Grootmoeders staartklok
  4. Probleem:
    De erfgenamen zijn het oneens over de waarde van spullen uit de boedel

    Oplossing:
    Schakel drie taxateurs in en laat ze het gemiddelde van hun afzonderlijke taxaties bepalen. U kunt terecht bij de makelaar, een taxatiebureau of (in geval van antiek) bij een antiquair. Overleg vooraf over het honorarium, meestal een vast percentage van de taxatiewaarde. Tip als ruzie aanhoudt: de kantonrechter kan bij ruzie ook een taxateur aanwijzen.

    Ga naar een MfN mediator en bepaal in onderling overleg de waarde van de boedel. De mediator inventariseert ieders wensen en alle partijen moeten zich committeren aan de uitkomst. De erfgenamen geven op wat ze willen hebben. De een wil per se de antieke kasten, de ander veel liever contant geld. Tevreden erfgenamen vinden het minder belangrijk dat alle erfdelen exact dezelfde waarde hebben. Dat scheelt verrekeningen onderling over een paar honderd euro.

    Preventie:
    Kies geen erfgenaam als executeur. Geef de executeur vergaande bevoegdheden, zoals verkoop van de boedel. Leg dit vast in uw testament.

    Voorziet u slepende ruzies tussen de kinderen over de erfenis, benoem slechts één kind tot erfgenaam. Het andere kind wordt schuldeiser en houdt recht op zijn deel van de erfenis, maar wel in contanten. De erfgenaam moet regelen dat broer of zus diens deel krijgt.

    Neem als erflater alle erfgenamen mee naar de notaris. Hij zet alle argumenten voor of tegen een bepaalde verdeling op een rij. Voor uw dood vindt u gemakkelijker een oplossing die erfgenamen accepteren dan erna.

    Bij een familiebedrijf: beleg een familie-overleg en stel een familiestatuut op. Daarin legt u spelregels vast hoe familie en bedrijf zich tot elkaar moeten verhouden. U kunt een specialist inhuren van de Vereniging Familiebedrijven Nederland (FBNed), die altijd zelf bestuurder is van een familiebedrijf. De notaris of accountant kan ook helpen bij het opstellen van een familieprotocol.

  5. Discussie over de boedel
  6. Probleem:
    Wat zit in de erfenis en wat niet? Daarover ruziën de erfgenamen. Bijvoorbeeld omdat de erflater bij leven al geld of goederen schonk aan enkele erfgenamen

    Oplossing:
    De executeur nodigt zo snel mogelijk alle erfgenamen uit voor bezichtiging van de boedel. Of hij maakt zelf een inventarisatie. Een andere neutrale partij, zoals de notaris, kan ook een bijeenkomst beleggen met de erfgenamen om de opties te bespreken.

    Bij aanhoudende onenigheid : laat de notaris een loting organiseren. De erfgenamen mogen om beurten één stuk uit de boedel kiezen. De een krijgt zo de zilveren lepel set die hij graag wilde, de ander de antieke kast. Loten stemt erfgenamen vaak redelijk tevreden.

    Bij een grote familie : laat de ruziënde partijen allen een woordvoerder kiezen die hen vertegenwoordigt. Zij inventariseren en verdelen. Dat lukt meestal. Conflicten worden overzichtelijker en dus hanteerbaarder.

    Haal een MfN mediator erbij. De bemiddelaar bepaalt de agenda, afhankelijk van de wensen van de erfgenamen.

    Laatste redmiddel : organiseer een openbare verkoop van de boedel. Erfgenamen moeten hiervoor toestemming via een advocaat vragen aan de rechter. Nadeel: dat duurt minimaal enkele maanden. Voordelen: erfgenamen kunnen zelf ook kopen op de veiling en openbare verkoop levert vaak een aardige cent op.

    Ander laatste redmiddel: laat de rechter beslissen. Hij kan zelf de boedel verdelen, maar u kunt hem ook laten kiezen tussen eigen voorstellen voor verdeling van de nalatenschap. Voordeel: er komt hoe dan ook een oplossing, vetorecht is uitgesloten.

    Preventie:

    Maak als erflater een overzicht van uw bezittingen, effecten, (levens)verzekeringen en contanten, plus hun locatie. Vergeet de adressen van accountant en notaris niet. Niet doen: stickertjes plakken op bezittingen met de naam erop van degene die het volgens u moet krijgen. De smaak van erfgenamen verschilt vaak van die van de erflater.

    Wijs in uw testament een executeur aan en geef hem aanvullende bevoegdheden.

  7. Partijdige notaris
  8. Probleem:
    (Enkele) erfgenamen twijfelen aan de objectiviteit of kwaliteit van de notaris. Bijvoorbeeld omdat één erfgenaam deze notaris inschakelde. Daardoor staat de afwikkeling van de nalatenschap stil

    Oplossing:
    Schakel een tweede notaris in, de zogenoemde partijnotaris, voor een second opinion. Ook een aanrader als u een familiebedrijf hebt en erfgenamen verschillende kanten op willen. Of als één erfgenaam de notaris zwaar belast en zaken laat uitzoeken, waardoor de notaris toch meer zijn kant opschuift.

    Spreek af met de notaris hoe hij met de erfgenamen communiceert, zodat er geen lange stilteperioden ontstaan. Laat hem bijvoorbeeld maandelijks of tweemaandelijks een briefje sturen over de stand van zaken. Een taxatie van onroerend goed duurt soms maanden. De zaak staat dan ogenschijnlijk stil, het voorkomt zodoende misverstanden als erfgenamen dit weten. Spreek wel meteen af hoeveel de notaris rekent voor zijn communiqués.

  9. De tweede echtgenoot
  10. Probleem:
    De erflater is voor de tweede keer getrouwd en de kinderen uit het eerste huwelijk vrezen dat ze aan de kant worden geschoven.

    Oplossing:
    Kinderen kunnen een beroep doen op hun wilsrechten. Ook als testamentair niets is vastgelegd, kunnen zij willekeurig welke spullen uit de ouderlijke boedel opeisen na de dood van de langstlevende ouder of partner van een ouder.

    Weigert een ouder of de partner van een overleden ouder spullen aan de kinderen te geven, dan kunnen de laatsten ook naar de kantonrechter stappen. Daar hoeft geen advocaat bij te pas te komen. Let op: is de waarde van de spullen die kinderen opeisen groter dan de waarde van hun kindsdeel, dan geldt als regel: bijbetalen!

    Preventie:
    Erflaters kunnen deze zaken beter voor hun dood regelen, in een testament. Zo voorkomt hij ruzie tussen zijn kinderen en zijn tweede, huidige partner. Dan kan hij voor zijn dood de kinderen formeel al eigenaar maken van zijn spullen. Hijzelf houdt het recht op vruchtgebruik – hij hoeft de spullen dus niet in te leveren. Wil hij juist dat de poppen bij zijn tweede partner blijven? Laat hem dat dan in zijn testament zetten, dat voorkomt getouwtrek.

  11. Schimmig testamentprobleem
  12. Probleem:
    De erflater zegt dat hij zijn nalatenschap goed heeft geregeld. De erfgenamen betwijfelen dit. De erflater wil zijn testament niet laten lezen of vertellen hoe hij zijn zaken heeft geregeld

    Oplossing:
    Alleen als de erfgenamen gerede twijfels hebben over de geestelijke vermogens van de erflater, maken zij een kans bij de rechter. Als de rechter hen gelijk geeft, kan hij het beheer over het vermogen van de erflater overdragen aan een bewindvoerder. De rechter benoemt zelf deze bewindvoerder.

    Voorkomen:
    Het kan zijn dat de erflater geen openheid van zaken wil geven, omdat hij zijn erfgenamen niet wil zeggen hoeveel (spaar)geld hij bezit. Dat hoeft ook niet. Het is mogelijk enige openheid te geven over de nalatenschap zonder geldbedragen te noemen. De notaris kan namens hem het woord voeren.

  13. Niet toerekeningsvatbaar
  14. Probleem:
    Volgens de erfgenamen was de erflater niet wilsbekwaam toen hij zijn testament opstelde, bijvoorbeeld door dementie. Zij vermoeden dat hij door figuren met dubieuze motieven onder druk is gezet om zijn testament in hun voordeel te wijzigen

    Oplossing:
    Stap naar de rechter als u bewijzen hebt van de handelingsonbekwaamheid van de erflater. Hoe meer feiten u kunt aandragen die de handelingsonbekwaamheid aantonen, hoe groter de kans op succes. Dagvaarding van de huisarts van de overledene kan zin hebben: als hij ook gelooft dat de erflater is misleid, wint zijn rechtvaardigheidsgevoel het soms van zijn beroepsgeheim. Voor meer informatie, neem contact op met de Alzheimerstichting (030-6596900).

    Voorkomen:
    De notaris kan een huisarts om advies vragen als hij twijfelt aan iemands handelingsbekwaamheid.

    Bron: Rentsje de Gruyter


Andere berichten van Sabobo Mediation Zoetermeer

Echtscheiding: hoe meerinbreng woning (her)waarderen?

Sabobo Mediation & Coaching
door Petra Delhez 29 jul., 2022
Het MfN-register is hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. De Raad voor de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand werken alleen met MfN-registermediators. Petra Delhez van Sabobo Mediation & Coaching is ook opgenomen in het MfN-register.
huissleutel
door Petra Delhez 11 sep., 2020
Wie mag in de huurwoning blijven wonen als jullie uit elkaar gaan?
door Petra Delhez 06 mrt., 2020
Het weigeren van mediation kan leiden tot een terechte loonstopzetting Een werkgever kan terecht het loon stopzetten als een werknemer weigert mee te werken aan mediation. Dit was recent het geval in een zaak bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch (verder: het Hof). Het weigeren mee te werken aan een mediationtraject, aanbevolen door de bedrijfsarts, leidt tot het niet nakomen van de re-integratie verplichtingen van de werknemer. Een werkgever kan er in dat geval voor kiezen om het loon stop te zetten totdat de werknemer zijn re-integratie verplichtingen nakomt. Casus In de betreffende uitspraak is de werknemer betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval. Naar aanleiding hiervan heeft hij zich ziekgemeld. De bedrijfsarts oordeelt dat het probleem met name is gelegen in de psychische gesteldheid van de werknemer. De bedrijfsarts adviseert gesprekken tussen de werkgever en de werknemer door middel van mediation. Uit het advies van de bedrijfsarts volgt dat mediation, gezien de aard van het conflict, de aangewezen route is. De werknemer weigert hieraan mee te werken. De werkgever kondigt aan het loon stop te zetten als hij blijft weigeren zijn medewerking te verlenen. Het niet nakomen van de re-integratie verplichtingen is een rechtsgeldige reden om het loon stop te zetten, mits de werkgever zeker weet dat de re-integratie verplichtingen niet worden nagekomen. De werknemer blijft weigeren en de werkgever besluit daarop het loon stop te zetten. De werknemer verklaart zich hierna alsnog bereid om tot mediation over te gaan. Dit heeft echter tot niets geleid. De werkgever heeft de Kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De Kantonrechter heeft dit verzoek afgewezen en geoordeeld dat de werkgever de loonstop onrechtmatig heeft toegepast. Tegen het oordeel dat de loonstop onrechtmatig is geweest, heeft de werkgever hoger beroep ingesteld. Het Hof Het Hof is van oordeel dat het advies van de bedrijfsarts om over te gaan op mediation van grote waarde is. Door zonder deugdelijke grond geen medewerking te verlenen aan het mediationtraject, heeft de werknemer niet voldaan aan zijn re-integratie verplichtingen. De werkgever heeft meermaals met de werknemer contact gehad over het maken van een afspraak voor mediation, maar werknemer is nooit verschenen. Het is dan ook terecht dat de werkgever tot een loonstop over is gegaan. Pas hierna is de werknemer akkoord gegaan met de eerste afspraak en heeft er mediation plaatsgevonden. Het hof oordeelt dat de werkgever niet te snel is overgegaan tot het toepassen van een loonstop. Dus is de loonstop niet onrechtmatig. Echter, vanaf het moment dat de werknemer zich alsnog bereid heeft verklaard om mee te werken aan het mediationtraject, is de loonstop wel onrechtmatig. Het loon waar de werknemer recht op heeft gehad na de bereidverklaring om mee te werken aan het mediationtraject dient door de werkgever alsnog aan de werknemer te worden betaald. Conclusie Uit deze uitspraak blijkt dat een werkgever rechtsgeldig het loon kan stopzetten als een werknemer weigert mee te werken aan een (door de bedrijfsarts geadviseerd) mediationtraject. Het is voor werkgevers echter wel van belang dat betaling van het loon weer wordt hervat vanaf het moment dat de werknemer bereid is mee te werken aan het mediationtraject. Bron: Clairfort.nl
door Petra Delhez 02 dec., 2019
Op 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans direct in werking. Werkgevers dienen hier aan te voldoen.
door Petra Delhez 27 dec., 2018
Het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Van Oosten (VVD) , Kuiken (PvdA) en Groothuizen (D66) beperkt de duur van de partneralimentatie. Hiermee wordt de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Daarop zijn drie wettelijke uitzonderingen: langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen.
door Petra Delhez 30 okt., 2018
Arbeidsconflicten komen regelmatig voor binnen bedrijven. Als ze niet op tijd worden aangepakt, kost je dit als werkgever veel tijd en geld. De volgende tips helpen je om te voorkomen dat ze uit de hand lopen:
door Petra Delhez 09 apr., 2018
Bij een echtscheiding moet de gezinswoning een bestemming krijgen. Maar stel dat één partner meer heeft geïnvesteerd in de woning, hoe ziet de berekening van de verdeling er dan uit?
door Petra Delhez (MfN-registermediator, partner bij het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators)) 14 jan., 2018
In 2018 stijgen de lonen. Ook de maximale transitievergoeding wordt verhoogd. Waar de transitievergoeding in 2017 maximaal € 77.000 is, stijgt deze in 2018 naar € 79.000. De maximale transitievergoeding is € 79.000 óf een jaarsalaris als dat hoger is dan € 79.000.
door Petra Delhez (MfN-registermediator, partner bij het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators)) 20 dec., 2017
Omdat ook in 2017 werkgevers regelmatig de pineut waren in ontslagprocedures, durven ze in ontslagprocedures vaak al niet meer naar de rechter te gaan, en kiezen ervoor om met de ex-medewerker te onderhandelen in een mediationtraject.
door Petra Delhez (MfN-registermediator, partner bij het Mediators Collectief (een landelijk samenwerkingsverband van MfN-registermediators)) 20 okt., 2017
Hoe zit het met schenkingsbelasting als ik een geldbedrag aan mijn werkloze zoon of dochter wil geven?
Meer berichten
Share by: